İşten ayrıldıktan sonra sağlık hizmetlerinden ne kadar süre ile yararlanabilirsiniz?

İşten ayrıldıktan sonra sağlık hizmetlerinden ne kadar süre ile yararlanabilirsiniz?
Ayrıca, eş ve çocuklarınızın da sağlık hizmetlerinden faydalanma şartları nelerdir?

İşten kendi isteği ile ayrılanlar ya da işten çıkarılanlar, son bir yıl içinde en az 90 gün prim ödemesi yapmışlar ise, işten ayrıldıktan sonra bir süre daha sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler. Bunun yanı sıra, eşi ya da ebeveyni sigortalı çalışanların da sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi belirli koşullara bağlıdır. SGK sağlık hizmetleri ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) ile ilgili merak edilen detaylar, yazımızda yer almaktadır.

 

GENEL SAĞLIK SİGORTASI NEDİR?

Genel Sağlık Sigortası (GSS), 5510 Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na göre tanımlanır. Bu sigorta türü, kişileri başkalarına mecbur bırakmadan, ekonomik durumlarına bakılmaksızın hastalık riskine karşı koruyarak sağlık hizmetlerine kolay erişim sağlar. GSS, herkesin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesini ve hastalık durumunda maddi açıdan sıkıntı yaşamamasını amaçlar.

 

İŞTEN AYRILDIKTAN SONRA SGK’DAN YARARLANMA SÜRESİ NEDİR?

İşten ayrıldıktan sonra sağlık hizmetlerinden yararlanma süresi, ödenen sigorta primlerine göre belirlenir. Bu süreçte, düzenli şekilde sigorta primi ödeyen kişiler, ödeme yaptıkları süre boyunca ve emekli olduktan sonra da Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) aracılığı ile sağlık güvencesi altında bulunurlar. Fakat; işten çıkarılan ya da kendi isteği ile işten ayrılanlar için sağlık hizmetlerinden yararlanma süreleri kısıtlıdır.

5510 sayılı Kanun kapsamında sigorta primi ödendiği işinden ayrılan kişilerin sağlık hizmetlerinden faydalanma durumu, ödedikleri prim miktarına göre belirlenir:

  • Eğer kişinin son bir yıl içerisinde ödediği genel sağlık sigorta primi toplamı 30 günden az ise, bu kişi SGK'nın sağladığı sağlık hizmetlerinden faydalanamaz.
  • Eğer kişinin ödediği prim miktarı 30 gün ise, bu kişi sigortalılığının sona erdiği tarihten itibaren 10 gün boyunca Genel Sağlık Sigortası kapsamında SGK'nın sunduğu sağlık hizmetlerinden yararlanabilir.
  • Eğer kişinin ödediği prim miktarı 90 gün ise, sağlık yardımından yararlanma süresi 100 gün olarak belirlenir.
     

    İŞTEN AYRILDIKTAN SONRA SGK KAPSAMINDA NELERDEN YARARLANILIR?

    İşten ayrıldıktan sonra SGK kapsamında belirli haklardan yararlanmak mümkündür. İşten ayrılan bir kişinin SGK geçerliliği, 3 ay boyunca devam eder. Bu süre zarfında, işten ayrılan kişi, SGK kapsamında sağlık hizmetlerinden faydalanabilir. Özel hastanelerde tedavi görme, devlet hastanelerinde muayene ve tedavi alma, eczane hizmetlerinden yararlanma gibi haklar bu süre içinde devam eder.
    İşten ayrılan kişinin bu haklarından yararlanması, aynı zamanda bakmak ile yükümlü olduğu kişileri de kapsar. Eğer bu süreler doldurulmuş ve kişi işsizlik maaşı almaya başlamamış ya da yeni bir işe girmemiş ise, o zaman sağlık güvencesinden faydalanmak için; eşi, çocukları, anne ya da babası üzerinden sağlık güvencesine sahip olabilir.

    EŞ VE ÇOCUKLARIN SAĞLIKTAN YARARLANMA DURUMLARI NEDİR?

    Bir kişinin bakmak ile yükümlü olduğu eş, eşinin sigortası üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlanabilir. Eşin sigortalı olarak çalışmaması, isteğe bağlı sigorta ödememiş olması ve emekli aylığına sahip olmaması; sağlık hizmetlerinden yararlanmasını engellemez.

    Bakmak ile yükümlü olunan çocuklar ise liseden mezun olanlar için 20 yaşını, yüksek öğrenimden mezun olanlar için ise 25 yaşını aşmayacak şekilde mezun oldukları tarihten itibaren 2 yıl daha sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler. Fakat; bu süreçte, öğrencilerin lise ya da dengi okullardan mezun olduklarını belgelemeleri ve ilgili belgeleri Genel Sağlık Sigortası Müdürlükleri’ne ibraz etmeleri gerekmektedir.

    https://www.milligazete.com.tr/haber/20244444/isten-ayrildiktan-sonra-sigorta-ve-sagliktan-yararlanma-suresi-ne-kadar

YETKİLİ ACENTELİKLERİMİZ

  0(552)332-1616